Само за седмица брашното тип 500 е поскъпнало с 40,8% или

...
Само за седмица брашното тип 500 е поскъпнало с 40,8% или
Коментари Харесай

Брашното поскъпна с над 40%, а олиото - с 21%. Ето как се промениха цените само за седмица

Само за седмица брашното вид 500 е поскъпнало с 40,8% или 0,51 лв. и все още към този момент се продава приблизително за 1,76 лева./кг. Това е видно от настоящите данни към 13:50 на 11 март на уеб страницата на Държавна комисия по стоковите тържища и борсите. Важно е да отбележим, че системата се актуализира през целия ден - в моментите, в които някое от борсите в страната подаде информация цените се трансформират.

В началото на месеца Националната асоциация на зърнопроизводителите заяви за блокиране на товарни кораби на българските пристанища и неофициалното възпрепятстване на износа на зърно от страната.

" Спирането на износа на зърно ще докара до блокиране на пазара на зърно и до несъстоятелност на бранша. Ефектът върху българските зърнопроизводители, които са заложили висока себестойност в тазгодишното произвеждане, обусловена от високите цени на суровините (торове, горива, семена, препарати за растителна отбрана и др.), ще е гибелен, заради неспособност за покриване на разходените инвестиции ", разясниха от Асоциацията. 

Съгласно оперативните данни на Министерство на земеделието количествата зърно в страната са задоволителни за обезпечаване на продоволствената сигурност на популацията през идващите две години. В допълнение, след три месеца се чака и новата годишна продукция от пшеница, за която е належащо да се освободят складови вместимости.

Сериозно седмично повишаване при олиото

Ако към 4 март литър олио се е продавал за 3,53 лева бутилката, сега междинната цена е с близо 21% по-висока - 4,27 лв. за литър.

Преди ден министърът на стопанската система Корнелия Нинова заяви, че индустриалната цена на литър олио е 2 лв.. Според думите й цена от 5 лв. в магазините е далавера.

" Твърдението, че прекъсването на износа от Украйна и Русия на слънчогледово семе, е причина за повдигане на цените е безпричинно. Имаме 1,5 млн. тона слънчогледово семе, което стига за 4,5 година произвеждане на олио ", сподели още тя. 

Нинова разгласи още, че Комисията за защита на конкуренцията и тази за отбрана на консуматори ще стартират цялостни инспекции, а Агенцията по стокови тържища и борси ще тръгне по пазарите и складовете.

Tя ĸaзa, чe пpeз пocлeднитe дни coбcтвeницитe нa cлънчoглeдoвo ceмe и пpoизвoдитeлитe нa oлиo зaдъpжaт ĸoличecтвa в cĸлaдoвe и във фaбpиĸи в oчaĸвaнe дa ce вдигнe oщe пoвeчe нa цeнaтa y нac или в oчaĸвaнe дa гo изнecaт в чyжбинa нa пo-виcoĸи цeни. Πpичинaтa, пo дyмитe й e, чe в Eвpoпa и в cвeтa в мoмeнтa имa нeдocтиг нa cлънчoглeдoвo ceмe и cъoтвeтнo пoĸaчвaнe нa цeнaтa нa мeждyнapoднитe пaзapи.

Ръст на цените на олиото се следи от много време, като водещите фактори бяха поскъпването на слънчогледа, на тока за производството му и нарастването на заплатите в сектора. 

Най-важният фактор обаче е войната сред Русия и Украйна, които са основните експортьори на слънчоглед в света.

Очаква се по-късно през деня Държавна комисия по стоковите тържища и борсите да разгласява седмичния преглед на цените на храните през седмицата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР